Dünyamız gittikçe büyüyor. Birçok kişi ve kurum gelişen iletişim teknolojileri sayesinde dünyanın her yerine ulaşmanın kolaylaşmasıyla dünyanın küçüldüğünü vurgulasa da bu değişim aynı zamanda dünyanın çok farklı bölgelerinde bulunan işletmelerin birbirleriyle rekabet eder hale gelmesine yol açmıştır.
İnternetin yaygınlaştığı ilk yıllarda şirketler açtıkları internet siteleri ile kendilerinin, ürün ve hizmetlerinin tanıtımını yaparken, zaman içerisinde önce B2B ve B2C iş modellerinin oluşmasıyla global pazarın değişimi büyük bir hız kazandı.
Günümüzde haritada parmağınızı koyduğunuz bir yerdeki şehir, kasaba, köyün ekonomik durumu hakkında bilgi sahibi olmak oldukça kolaylaştı. Aynı şekilde bu bölgede faaliyet gösteren işletmeler de hızla tespit edilip, iletişim bilgilerine ulaşılabilmektedir.
Bu durum birbirlerinden binlerce kilometre uzakta bulunan iki şirketin, farklı bir kıtada bulunan bir pazar payı için rekabet eder hale gelmesine sebep olmuştur.
Facebook’un internette yarattığı sarsıntı ile şirketler bir anda sadece milyonlarca yeni potansiyel yeni müşteriye ulaşma olanağı değil, aynı zamanda bu potansiyel müşterilerin yaşları, ilgi alanları, yaşadıkları yerler gibi önemli bilgiler elde etmeye başladılar.
Sosyal medya olarak adlandırılan Facebook ve benzeri platformlar, sadece bu platformları kullanan müşteri ve potansiyel müşterilere ulaşmaya değil, aynı zamanda onlar hakkında detaylı bilgi edinmeyi, onlardan geri dönüşler almayı, etkileşim içine girerek kişilerin marka ile duygusal bağ kurmaları adına da önemli faydalar sağladı.
Bu platformlar olmadan önce şirketler müşterilerinin yaş, cinsiyet, meslek gibi bilgilerinin tespiti için çok ciddi miktarlarda para ve zaman harcayarak anket şirketlerinden hizmetler alıyorlardı.
Sosyal medya, müşteri profillerinin şirketler tarafından anında tespit edilmesini sağlamasıyla bile önemli bir fark yaratmıştır.
Sosyal medyayı tanımlamak için kullanılabilecek tek kelime paylaşımdır. İnsanların kendi düşünce, görüş, fotoğraf, video ve bilgilerini istedikleri gibi, seçtikleri kişi ve gruplarla paylaştıkları platformlar sosyal medya olarak anılır. Sosyal medyanın toplumlar üzerinde büyük etkileri olmuştur. Bunlardan bazıları;
- Olumsuzluklar karşısında hızlı örgütlenme ve harekete geçme,
- Yeni insanlarla tanışma ve iş bağlantıları kurma,
- İnsanların fikirlerini hızlı bir biçimde diğer insanlarla paylaşabilmesi ve diğer insanların fikirlerini öğrenebilme,
- İnsanların tecrübe ve bilgilerinden faydalanabilme,
- İnsanların ve şirketlerin kendilerini ve yeteneklerini tanıtması,
- Gelişme ve yeniliklere hızlıca ulaşabilme,
- Hayranlık duyulan kişi ve kurumları yakından takip edebilmedir.
Bunun yanında dünya çapında birçok performans sanatçısı, sporcu sosyal medyada yer alan performanslarıyla şöhrete kavuşmuşlardır.
İnternetin ve sosyal medya platformlarının ilk yaygınlaşmaya başladığı yıllarda şirketler bu alanlar üzerine özel çalışmalar yapmak yerine, televizyon ve yazılı basın için üretilen materyalleri kullanmayı tercih ediyorlardı.
Hatta farklı ülkelerde bile aynı reklamlar çok ufak “yerelleştirme” çalışmaları ile yayınlanmaktaydı.
Zaman içerisinde bu stratejinin verimsiz olduğunu fark eden işletmeler ve reklam ajansları bu mecradan daha verimli faydalanabilmek adına farklı içerikler üretmek için harekete geçtiler.
Hazırlanan materyallerin yerelleştirilmesi veya her bölgeye farklı reklam, tanıtım içeriğinin oluşturulması firmalar için maddi bir yük olsa da markaların bölge halkı tarafından benimsenmesi açısından büyük önem taşımaktadır.
Ancak sosyal medya aracılığıyla yapılan reklam çalışmalarına müşterilerin tepkilerinin anında görülebilmesi, ölçülebilmesi ve raporlanabilmesi, reklamların yayınlanma maliyetlerinin çok düşük olması, bu platformları işletmeler için farklı pazarlara, mevcut ve potansiyel müşterilere ulaşmak adına alternatifsiz kılmaktadır.
En Kuvvetli Sosyal Medya Platformları
Sosyal medya platformlarının odak noktaları ve kullanıcılarının yaklaşımları birbirinden farklıdır. Şirketleri sosyal medya platformlarından takip eden kullanıcıların farklı platformlardan farklı beklentileri vardır.
- Facebook: Yayın hayatına internet sitesi olarak başlayan Facebook, türünün ilk örneği değildi ancak doğru stratejik kararları, uzun süre reklam vermeye direnmeleri ve sade arayüzü ile çok kısa sürede önce Amerika Birleşik Devletleri’nde ardından da tüm dünyada popüler hale geldi. Facebook farklı kaynaklardan içeriklerin paylaşılabilmesi hem görsel hem de yazılı içeriklerin şık bir şekilde birleştirilebilmesiyle popülaritesini çok hızlı bir biçimde arttırdı. İleri zamanda eklenen anlık mesajlaşma özelliği ile birçok mesajlaşma uygulamasını da tarihin tozlu sayfalarına gönderen Facebook, daha sonra Android, Windows Mobile ve İOS sistemleri için geliştirdiği uygulamasıyla da taşınabilir cihazlarda yer almaya başladı. Günümüzde en çok kullanıcıya sahip sosyal medya platformu haline gelmiştir.
- İnstagram: Görsel paylaşım uygulaması olarak taşınabilir cihazlar için geliştirilen İnstagram’ın tanınmasının en önemli sebebi sahip olduğu geniş filtre koleksiyonu ile en basit fotoğrafların bile şahesere dönüştürülebilmesidir. Kategori ve hashtag uygulamalarının yaygınlaşmasında büyük rolü olan İnstagram, Facebook tarafından satın alındıktan sonra video yayınlarını da desteklemeye başlamıştır. İnstagram güzel fotoğrafların paylaşıldığı bir platform olarak ilk günden beri koruduğu pozitif çizgisini hala devam ettirmektedir.
- Twitter: Gündemde daha çok siyaset ve ekonomi tartışmalarıyla yer alan Twitter, doğru bilgiye hızlı bir biçimde ulaşmak isteyen ve kendi hislerini ifade etmek isteyen kullanıcılara sahiptir. Kullanıcıların alışkanlık ve beklentilerinin platformlardan daha “karanlık” olduğu Twitter, hemen her olumsuzluğun çok hızlı yayıldığı bir platformdur. Birçok işletme Twitter hesaplarını hem kendileri hakkında haberleri paylaşmak için hem de müşterilerinden gelen olumlu olumsuz geri dönüşleri takip etmek için kullanmaktadırlar.
- Pinterest: Diğer sosyal medya platformlarının aksine, kullanıcı etkileşiminin düşük tutulduğu Pinterest, İnstagram gibi görsel paylaşımı için kurulmuştur. Ancak diğer platformların aksine, görsellerle beraber uzun açıklamaların bulunmaması, görsellerin ön plana çıkmasını sağlamıştır. Pinterest kullanıcılarının önemli bir kısmı bu platformu sağlıklı yaşam, spor, yemek tarifleri ve el sanatları paylaşımları için kullanmaktadır. Bunun yanında özellikle amatör sanatçıların yeteneklerini sergilemek için kullandıkları platformlardan biridir.
- Linkedin: Profesyonel bir iş ağı olarak kurulan Linkedin, bazıları tarafından “Facebook ama sadece iş için kullanılıyor” diye tanımlanmaktadır. Dünyanın her köşesinden kullanıcıların sektörel gelişmeler ve haberler hakkında tartıştıkları, iş bağlantıları kurmak için kullandıkları bir platformdur.
- Youtube: Hayatına internet sitesi olarak başlayan Youtube, video paylaşım kavramının doğmasına sebep olmuştur. Birkaç yıl öncesine kadar 10 dakikadan uzun videoların yüklenemediği platform Google tarafından satın alındıktan sonra bu kısıtlamadan kurtulmuş ve dünyanın en büyük video kütüphanesi haline gelmiştir.
- Tinder: Bir randevulaşma uygulaması olan Tinder, dünya üzerinde bu alanda en fazla kullanıcısı olan platformdur. Basit bir arayüzü olan Tinder, kolay kullanımı sayesinde kısa sürede milyonlarca kullanıcıya ulaşmıştır.
- Swarm: Eski ismiyle Foursquare, özellikle belli bölgelerde yeni mekanlar denemek, yeni yerler görmek isteyen kullanıcılar tarafından sıklıkla kullanılan bir platformdur.
Bunlar dışında ülkemizde erişimi sınırlandırılmış olan Tumblr’da dünyada en çok kullanılan platformlar arasındadır.
Sosyal Medya Danışmanlığı ve Önemi
Kullanıcılar farklı platformları farklı amaç ve beklentilerle kullanmaktadırlar. Kişisel paylaşımları için Facebook ve İnstagram gibi platformları kullanan kullanıcılar şirketlerin yeni ürünleri, ürünlerin hayatlarında yaratacağı farklar gibi konularda bilgi almak isterken,
Linkedin kullanan bireyler ise bu platformda şirketin sektörel duruşu, yapılan son atamalar, piyasaya sürülmesi planlanan yeni hizmet ve ürünlerin sektörel bazda etkileri, uzun vadeli strateji ve planları hakkında bilgi edinmeyi amaçlar.
Pinterest daha çok görsel yaratıcılığa dayalı bir platform olup, Twitter görsellerin içeriği desteklediği, yazı ağırlıklı bir platformdur. Kullanıcı profillerinin diğer platformlardan farklı amaç ve beklentileri olmasından dolayı Twitter ve Linkedin özellikle farklı düzeyde bir ilgiye ihtiyaç duymaktadır.
Bu çeşitlilik, tek tipte içerik üretimini engellemese de şirketin ticari başarısı için farklı şekillerde kullanılmasını gerektirmektedir. Bu noktada sosyal medya danışmanlığı büyük önem taşımaktadır. Bazı şirketler pazarlama departmanları vasıtasıyla sosyal medya hesaplarını yönetmeyi tercih etmektedirler.
Ancak sosyal medya bir “reklam yayınlama” aracından daha fazlasıdır. Sosyal medya platformları doğru kullanıldığından şirketlerin kendilerini müşterilerine ve potansiyel müşterilerine anlatabilecekleri, onlarla birebir iletişim halinde olup, beklenti, sorun, sıkıntılarına anlık çözüm ve cevaplar verebilecekleri bir araç, iletişim yöntemidir.
Sosyal medya platformları göreceli olarak yeni oluşan bir iletişim türüdür. Sadece ülkemizde değil, dünyada bile henüz bu konu üzerine eğitim veren resmi bir kurum ve kuruluş yoktur.
Her platformun sahip olduğu teknik altyapının farklı olması, her platformu kullanan kullanıcı profillerinin farklı olması, sosyal medya hesaplarının yönetimini zorlaştıran en önemli etmenlerdir.
Bugün “Sosyal Medya Uzmanlığı” bir meslek olarak kabul görmeye başlamış olsa da bu mesleği tanımlayan kesin bir tanım, bir gereklilik yoktur.
Yapılması gereken işin belli olması ancak yapacak kişilerin niteliklerinin belirsiz olması günümüzde sosyal medya hesap yönetimi konusunda en büyük eksikliklerden biridir.
Biz Ada Dijital Medya olarak, şirketlerin sosyal medyayı daha etkin kullanabilmeleri adına farklı alanlarda uzmanlaşmış çalışma arkadaşlarımızla değişik platformlarda ilgi görecek ve şirketin vizyon, misyon ve gelecek planlarını yansıtan kaliteli ve özgün içeriklerin üretimi ve yayınlarının sağlanması için hizmet vermekteyiz.